Cel mai ieftin laptop pentru jocuri

Cred ca v-ati dat seama ca si in articolul acesta doresc sa vorbesc despre laptopuri, asa cum zice titlul: cel mai ieftin laptop pentru jocuri“.

Daca ne uitam pe internet, observam ca din ce in ce mai multa lume cauta un laptop ieftin, dar care sa faca foarte multe lucruri.

Din punctul meu de vedere acesta este unul dintre cele mai complicate lucruri. Pentru ca un lucru ieftin niciodata nu va fi foarte bun.

Totodata aud si urmatoarea vorba: “la ce fac eu cu laptopul, sigur imi ajunge”. Iar peste o luna sau doua vezi mesaje ca nu ii merge jocul cum trebuie.

Cum aleg cel mai ieftin laptop daca vreau sa ma joc?

Nu stiu daca pe laptopuri te poti juca decent, cel putin nu pe cele ieftine. Mie imi place sa am monitor mare, imi place sa ma pot bucura de joc, sa fie o placere, nu sa ma enervez ca imi sacadeaza sau ca incarca greu.

Daca maine as alege un laptop, m-as gandi de 2 ori daca sa-l iau pentru jocuri sa nu. Cele dedicate jocurilor sunt foarte scumpe, trec de 4000 de lei. Eu nu imi permit asa ceva, nu imi permit sa investesc 4-5000 de lei intr-un gadget care oricum nu produce, cel mult ma relaxeaza.

Lucruri la care trebuie sa ne uitam in momentul in care luam un laptop

De cele mai multe ori ne orientăm după următoarele lucruri:

Display

Nu ai display asa cum trebuie, sigur nu vei fi multumit. Imi doresc sa apara si pe laptopuri o tehnologie precum AMOLED. Nu avem asa ceva, asa ca ne multumim cu tehnologia actuala. Asadar, avem urmatoarele:

  • panouri IPS
  • panouri LED
  • panou OLED

Cele IPS sunt mai scumpe, dar ofera si o calitate mult mai buna, dar si un consum de energie pe masura, pe cand cele LED sunt mai ieftine, mai putin consumatoare de energie, acesta fiind motivul pentru care multe laptopuri ieftine sunt dotate cu astfel de panouri. Pentru jocuri nu m-as arunca la un laptop cu panou IPS, ci mai degraba unul LED.

Placa video

Daca vrem un laptop pentru a ne juca pe el este obligatoriu sa avem placa video dedicata decenta. Nu contează chiar atât de mult sa avem cel mai nou procesor, cât placa sa fie cât mai buna. Atenție, insa, o placa video mai performanta, eu recomand de fiecare data pe cele din categoria GTX, înseamnă un consum mai mare de energie, așadar, va trebuie o baterie care sa susțină laptopul.

Mai nou se discută despre tehnologia VR( acele dispozitive de realitate virtuală). Pe modelele ieftine nici nu se pune problema de a se introduce așa ceva. Oricum, este mult prea nouă tehnologia, dar și prea scumpă.

Procesor

Asa cum am zis si mai sus, procesorul nu este atat de important in jocuri precum placa video. Exista chestia aceea psihologica precum ar trebui sa avem cel mai bun procesor, dar, de exemplu, in buget 2-3000 de lei avem procesoare I7 Skylake, dar cu placi video dedicate destul de slabe, unele chiar pe 64 de biti. Aveti mare grija ce alegeti.

Trebuie să faceți un research extraordinar pentru a găsi un model competitiv. Sau… puteți să ne întrebați pe noi. Nu ne supărăm. 🙂

Memorie RAM

ilustrație cu o memorie RAM
ilustrație cu o memorie RAM

In jocuri, pentru un laptop as merge pe 4, maxim 8 GB de RAM. Exista si modele care au inceput sa aiba mult mai mult, dar nu aveti nevoie de mai mult. Testele pe care le-am facut, in jocurile din 2016 au aratat ca avem nevoie de 4,5 GB de RAM pentru jocuri.

Sigur că încep să se lanseze jocuri care au nevoie de mult mai multă memorie RAM, avem modele cu DDR4 pe piață, dar nu cred că diferențele sunt atât de mari încât să fiți nevoiți să faceți upgrade. 4 GB sunt ok, iar dacă există buget, pe viitor, de un upgrade la 8 GB sau chiar 12 GB… este ok. Dar nu este o necesitate imediată(dacă îmi permiteți termenul).

Stocare

hdd sau ssd pentru laptop
în stânga avem un hard disk cu platane, iar în dreapta avem un SSD

Imi place sa cred ca lumea incepe usor, usor sa se indrepte spre harduri de mare viteza. Cred ca v-ati dat seama ca ma refer la SSD-uri sau macar SSH-uri. Pretul acestora a inceput sa fie din ce in ce mai mic, iar performantele sunt vizibile. In jocuri in care ai nevoie de multe resurse, sa incarci planse, sa incarci sunete si alte nebunii, se va simti puterea unui SSD.

WiFi performant

Sunt anumite modele de laptopuri care nu au cel mai ok semnal. Asta se datorează faptului că au o plăcuță de WiFi destul de slabă. Sigur, nu afectează jocurile în mod direct, dar poate vrei să te joci multiplayer, fără să te chinuiești.

Evident că, în cazul în care sunt probleme mari cu acel WiFi, poate un standard învechit, este bine să avem și o alternativă. Fie un adaptor wireless, fie o priză care prelungește semnalul, în cazul în care sunt probleme cu acesta.

Baterie

Aici este o problema pe care o sa incerc sa o clarific. Bateria este o consumabila. Ea, odata cu trecerea timpului, incepe sa isi consume ciclurile de incarcare si sa se consume din ce in ce mai repede.

Avem baterii de 3 celule, 4 celule, 6 celule si asa mai departe. Nu este neaparat un criteriu, nu trebuie sa ne luam dupa niste cifre, ci trebuie analizat tot laptopul, cam ce consumatori are, cat de mare are display-ul, ce fel de procesor are, daca este din categoria U sau Q, daca placa video este din categoria GT sau GTX si asa mai departe. Toti acestia “atarna” la performantele bateriei si cat de mult tine bateria laptopului. In plus, dupa 1,2 ani de zile o sa observati ca bateria tine din ce in ce mai putin.

Sper ca aceste sfaturi sa va ajute sa va decideti daca este cazul sa va luati un laptop sau un desktop de calitate.

Mai jos am pus un model de laptop care mi s-a parut interesant. Nu este cel mai bun, dar este decent.

Laptopuri recomandare pentru jocuri la preț mic

Hai să vedem câteva modele ok:

Laptop Clevo P751

Am discutat despre acest brand  separat, într-un articol aici. Eu l-am încadrat în multimedia, dar dacă doriți să vă jucați ceva ușor jocuri puteți să vă orientați spre acesta.

Variante mai sunt, tocmai de aceea vă invit să discutăm și să alegem cea mai bună variantă.

Un alt model, de la același brand, ce are un preț decent pentru ceea ce oferă este și ASUS ROG GL503VD-FY064. Seria aceasta este foarte bine primită de utilizatori și este, din punctul meu de vedere, cea mai ieftină soluție de gaming.

Cu acest model puteți să vă jucați fără probleme jocuri precum GTA 5, FIFA 2018 și jocuri precum Counter-Strike Global Offensive. Sigur că sunt alternative și mai ok, dar 1050 GTX ne ajută în privința aceasta.

Modelul ASUS ROG GL503GE este disponibil astăzi, 20 Martie 2019, aici, la un preț foarte bun.

Lenovo Lenovo Legion Y520-15IKBM – super laptop pentru jocuri
serie de gaming de la Lenovo

Lenovo încep să se miște foarte bine pe piața românească. Sunt câteva modele foarte interesante, ce merită luate în seamă.

Mi-a rămas în minte modelul acesta. Este bazat pe Kaby Lake și pe 1060.

Acesta îl face perfect pentru jocuri și nu numai. Sigur, cei 8 GB de RAM DDR4 la 2133 MHz fac diferența.

Poate că ar fi trebuit un hard disk mai rapid, se poate adăuga ulterior unul.

2 Comments

  1. HEX August 14, 2018
    • Petrus August 17, 2018

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.